De begripsdenker

Hoe denkt jij dat je denkt? 

In tegenstelling tot de beelddenker (zie blog; De beelddenker) zul jij je moeilijker of zelfs geen plaatje in je hoofd kunnen vormen van ‘mijn opa die laatst seks had met een blauw gestipte grizzly beer in een ballerina jurk’.

Begripsdenkers zijn namelijk niet visueel ingesteld. Hun voorkeur van informatieverwerking ligt in het denken in en ordenen van woorden en begrippen. Het denkproces bij een begripsdenker verloopt stap voor stap, lineair ofwel in een logische en gestructureerde volgorde (bv. alfabetisch). 

Maar naast het denken in woorden zijn er, net als bij de beelddenker, een aantal andere zaken waaraan je een begripsdenker (ook wel woorddenker of taaldenker genoemd) kunt herkennen. Een begripsdenker is bijvoorbeeld erg goed in het voeren van discussies. Dit komt doordat ze stapsgewijs hun antwoorden onderbouwen en daarnaast vaak over een erg grote woordenschat beschikken. Ook kenmerkend is dat ze bijna altijd op tijd komen. Hoogstwaarschijnlijk doordat ze veel waarde hechten aan orde, regelmaat en structuur. De begripsdenker schenkt hierdoor ook veel aandacht aan de details en doorziet daardoor weer snel patronen. Echter schuilen er ook wat ‘nadelen’ achter dat abstracte denken. Hoewel begripsdenkers vaak erg extravert zijn, dus naar buiten gekeerd, zijn ze erg apathisch en kunnen zich dus niet goed inleven. Verder beschikken ze niet over erg veel fantasie en kunnen dingen vaak vanuit maar één perspectief bekijken. 

De begripsdenker heeft dus een meer wetenschappelijke vorm van redeneren (linkerhersenhelft) dan beelddenkers. Zoals je misschien al opgevallen is, hebben beelddenkers alle eigenschappen en kwaliteiten die nodig zijn voor hetgeen wij zien als een succesvolle carrière. Begripsdenkers zijn vaak academisch getalenteerd en het is dus ook niet zo gek dat de wereld word geregeerd door de begripsdenker. Als jij een begripsdenker bent hoef jij je over je carrière dus niet zoveel zorgen te maken. Tenzij je helemaal niet je best doet of van plan bent naar de opleiding Mediavormgeving te komen ;P 

Groetjes Madiecke en tot de volgende