De beelddenker


Hoe denk jij dat je denkt?

Als ik tegen jou zeg; ‘Mijn opa had laatst seks met een blauw gestipte grizzly beer in een ballerina jurk.’ zie jij dit dan direct voor je? Zo ja, dan ben jij mijn vriend(in), hoogstwaarschijnlijk een beelddenker!

Een beelddenker ziet namelijk niet de woorden voor zich maar creëert er een plaatje van in zijn of haar hoofd. Simpel gezegd denkt een beelddenker dus in plaatjes, ze zijn visueel ingesteld. Mensen die niet visueel zijn ingesteld en wel denken in woorden en begrippen noemen we begripsdenkers (zie blog; De begripsdenker). Dit betekend echter niet dat een begripsdenker niet in beelden kàn denken en visa versa, de voorkeur van informatieverwerking is gewoonweg voor iedereen verschillend. 

Naast het denken in plaatjes zijn er nog een aantal andere zaken waaraan je een beelddenker kunt herkennen. Hetgeen vaak als positieve kenmerken word gezien zijn bijvoorbeeld dat ze erg leergierig zijn en dat ze kunnen denken in oplossingen en deze ook snel zien. Daarnaast hebben ze vaak een fotografisch geheugen, een rijke fantasie, een groot empathisch vermogen en een sterk gevoel voor humor. Maar daar tegenover staat dat ze vaak erg introvert en perfectionistisch zijn. Ook zijn beelddenkers slechte verliezers, snel afgeleid en hebben vaak last van dyslexie of dyscalculie en een slecht leesbaar handschrift. 

Hieruit kunnen we in ieder geval opmaken dat beelddenkers meer denken vanuit hun intuïtie en creativiteit (rechterhersenhelft) dan begripsdenkers. Dat kan op school dan ook erg lastig zijn. Op de meeste scholen word de stof namelijk erg begripsmatig en volgordelijk aangeboden. Voor de extra intelligente beelddenkers, die dus niet sterk is in begripsdenken, kan dit leiden tot structurele miskenning van hun intelligentie. Beelddenkers bereiken dan ook zelden of met grote moeite hoger onderwijs. In de praktijk lopen ze dan ook vaak tegen het probleem op dat ze op lage functies instromen en veel slimmer zijn dan bazen en collega’s, die wel een (hogere) schoolopleiding hebben. Echter bestaat er nu de opleiding Mediavormgeving; de opleiding voor, jawel, beelddenker! 

Groetjes Madiecke en tot de volgende