In the spotlight: Jeroen

Jeroen Steens, geboren op 11 april 1971 in het knusse dorp Berg en Terblijt, Vilt. Jeroen is nog geboren in het huis van zijn opa en oma want het huis dat zijn ouders aan het bouwen waren, was op dat moment nog niet af. Toen het nieuwe huis af was is het gezin vertrokken naar Urmond, waar Jeroen dan ook is opgegroeid. Vanaf zijn twaalfde levensjaar heeft hij zijn jeugd doorgebracht in Geleen. Daar ging hij ook naar de openbare school. 

Toen het tijd was voor Jeroen om naar de middelbare school te gaan is hij daar begonnen met HAVO, doordat Jeroen geen zin had in school, het nut er niet van in zag omdat het allemaal erg algemeen was en niet het gevoel had dat hij echt een richting op ging, zat hij meer in de kroeg en de soos dan dat hij daadwerkelijk lessen volgde. Hij bleef in het tweede leerjaar tot twee keer toe zitten en is uiteindelijk toch doorgestroomd naar MAVO (VMBO-TL). In zijn 17e levensjaar was hij dan eindelijk klaar op de middelbare school. Echter had hij op dit moment helemaal geen idee van wat hij graag zou willen doen. 

Jeroens vader wist daar wel raad mee, hij had namelijk connecties bij een drukkerij waarbij Jeroen twee weken mocht meelopen. Dit vond hij zo gezegd “Hé-le-maal geweldig”. 

Na deze twee fantastische weken bood de directeur van de drukkerij hem een baantje aan in combinatie met een opleiding. Binnen deze drukkerij is hij uiteindelijk opgeleid tot micro/macro monteur en reproductie fotograaf. Na twee jaar in dienst te zijn geweest bij de drukkerij is hij door gegaan naar een litho bedrijf in Roermond. Hier is hij tot ‘’oldskool’’ lithograaf opgeleid. Dit gebeurde in de tijd dat de Macbooks net opkwamen. hij was dus in die tijd een van de eerste die bezig was met DTP, naast zijn dokawerk natuurlijk. 

Na 4 jaar rondgerend te hebben op het grafisch lyceum werd hij bij de diploma uitreiking benaderd door een docent: “Jeroen, ik heb nagedacht, en volgens mij moet jij een docenten opleiding gaan volgen”. Wat Jeroen op dat moment gedaan heeft? Juist! Hij heeft hem “recht in zijn bek uitgelachen”, Jeroen dacht namelijk veel… maar dat niet. Wat er daarna gebeurt is? Jeroen schreef zich diezelfde zomer vakantie nog in voor de PTH (Pedagogische Technische Hogeschool). Dit was een opleiding voor vakmensen. Om dit te kunnen doen heeft hij zowat heel Nederland rond gerezen. Dankzij deze opleiding behoord Jeroen tot de laatste lichting die breed bevoegd is opgeleid. Hij heeft kennis over offset drukken, DTP, afwerking en ga zo maar door. Een echt breed opgeleid grafisch docent dus! 

In zijn 21e levensjaar kreeg hij een baan aangeboden in Utrecht op het grafisch lyceum. Samen met zijn vriendinnetje en al zijn spulletjes is hij vertrokken naar Amsterdam. Voor het eerst de deur uit, en direct helemaal naar Amsterdam.

Hij ging wonen in de Bijlmer. Jeroen verteld dat hij dit vrij heftig ervaarden, zo was er tijdens een familie verjaardag een vliegtuig dat enorm laag overvloog. Dit was het vliegtuig dat de “Bijlmer ramp” veroorzaakte. Had dit vliegtuig nou een ander bochtje gemaakt, was de familie Steens er niet meer geweest. Bizar.

Goed, even verder… Daar zat hij dan, 21 jaar, met een Limburgs accent. In de klassen waar hij les gaf was de oudste leerling 25 jaar, en dus ouder dan hem zelf. Jeroen vond deze baan zeer confronterend gezien het feit dat hij zijn vak ècht wilde overbrengen, echter interesseerde het de meeste studenten hier erg weinig. Desondanks vond hij het werk wel erg leuk. Doordat de school een last in-first out systeem hanteerde werd Jeroens contract, toen de leerling aantallen terug liepen, niet meer verlengd. 

Na zijn avontuur op het grafisch lyceum is Jeroen les gaan geven bij IDCom, volwassenen onderwijs. Hier hield hij zich bezig met het bijscholen van werkloze grafischi, mensen met een kunst academie achtergrond, werden hier een jaar lang bijgeschoold tot DTPer. Dit vond hij wel echt super gaaf. 

Inmiddels verhuist Jeroen door naar Almere, waar zijn eerste kindje Sanne werd geboren. Al snel, 11 maanden daarna werd zijn zoontje Ian geboren. Kun je je dit voorstellen? 21 jaar oud, getrouwd, twee kindjes, en voor de klas staan. Chapeau! 

Na een tijdje zijn Jeroen en zijn vrouw terug gegaan naar ons prachtige Limburg. In Geleen kocht hij een huis en ging hij uiteindelijk, helaas, ook scheiden van zijn vrouw. Hij besloot er desondanks gewoon weer iets van te maken. Hij ging aan de slag bij het grafisch opleiding centrum in Heerlen, waar hij ook onze top webdesign docent heeft aangenomen: Marc Biesmans. Uiteindelijk had Jeroen even genoeg van het voor de klas staan en les geven, hij wilde graag weer een beetje voeding hebben van het bedrijfsleven en verhuisde dus weer door naar Maastricht. Hier was alles nieuw. Hij was alleen, had een nieuwe job en dus een nieuwe uitdaging. Hij kwam terecht in een creatief broednest. Hetzelfde nest waar onze favoriete ondernemerschap docent vandaan komt: Maurice Cuijpers. Jeroens leventje stond weer helemaal op de kop. 

Al met al heeft Jeroen heel wat opleidingen en cursussen opgezet, heeft hij veel studies gevolgd en heeft hij op veel locaties gewerkt. Ook heeft hij overal in Nederland wel eventjes gewoond. 

Na een langere tijd kwam Jeroen een nieuw vriendinnetje tegen waarmee hij nog een derde kindje kreeg, Bo. In deze periode kwam hij ook even terecht bij een “dikke sales job”. Waarbij alles draaide om het behalen van hoge targets. Hij heeft hier één woord voor: afschuwelijk. Hij vond het helemaal niets, werd ziek, zijn relatie liep stuk en kreeg een burn out. 

Na deze enorme rollercoaster dat men het leven noemt,  realiseerde hij zich dat sales niet zijn ding was en dat hij zich bezig wilde gaan houden met dat wat hem gelukkig maakte en waar hij ook goed in was. 

Jeroen is een mensen mens, hij wilt met mensen om kunnen gaan en communiceren. Zijn passie ligt bij het onderwijzen en mensen iets bijbrengen. Dit is dan ook waar volgens hem zijn kwaliteiten liggen. Hij had al die tijd contact met Marc en Henk, zij informeerde hem dat er een positie vrij was, zo kwam hij terecht in het warme nest waar wij ons ook dagelijks mogen bevinden.. Het kwam precies zo uit. hij was net in Sittard gaan wonen dus alles liep naadloos in elkaar over. 

Naast ons lesgeven studeert Jeroen nog steeds op de academie in Tilburg. Wat hij erg leuk vind maar tegelijkertijd ook zwaar, naast zijn fulltime baan en zijn drie kids moet hij dus ook 3 keer per week naar tilburg. Waarschijnlijk krijgt hij een studieverlenging maar dat maakt niet uit, hij heeft de tijd. 

“Ik leef vandaag, morgen ben ik dood”

Jeroen

Jeroen heeft geen dromen voor de toekomst. Hij wilt zijn opleiding afronden en wat carrière betreft is hij al een stuk minder ambitieus geworden dan vroeger. Wat hij vooral wilt blijven doen is lesgeven en met mensen bezig blijven. Het lijkt hem fijn om wat meer naar een coachende rol over te stappen, een stukje leerlingenbegeleiding, want dit vind hij steeds noodzakelijker worden. Ook wilt hij zich niet meer vast pinnen aan één plek. Hij wilt kunnen gaan en staan waar hij wilt en draagt ook maar weinig bagage met zich mee. Ongebonden en vrij. Jeroen verteld mij dat je vandaag leeft, en morgen dood bent. Veel mensen schrikken daarvan, morgen ben ik dood. Het is een levens filosofie die hij al heel lang heeft maar die hij eigenlijk past kort toepast in het leven. je moet genieten van je leven. lekker eten en lekker drinken. hij is erg bij zichzelf en totaal niet materialistisch. De spullen die hij heeft is hem heel dierbaar. Hij geeft niets om dure spullen of kleding.

Voor hobby’s en ontspanning heeft Jeroen overigens geen tijd verteld hij. Maar als zijn drukke schema het dan toch toelaat gaat hij graag een avondje zuipen, samen met wat vrienden koken,  of gewoon een avondje de kroeg in. Hij is altijd wel met mensen. Sporten? Daar doet Jeroen niet aan, al zou het eigenlijk wel moeten volgens hem maar hij vind het gewoon leuker om zijn tijd te besteden om gezellig samen met andere mensen te zijn dan dat hij loop schoenen aan trekt en t bos in gaat. natuur vind hij wel mooi, om een lekker stukje te lopen en om te fotograferen. 

Leuk om te weten: 

Jeroens eerste baantjes was het rondbrengen van kranten, ook was hij badmeester bij Steinerbos. Ook stond hij op de zwarte markt om leren jasjes te verkopen, compleet met de hele act, hoedje, grote spiegel. “goeie tijd, goeie tijd.” verteld Jeroen. Heerlijk om half 9 al aan de warme chocomel met cognac in de winter en voordat het 11 uur was waren ze al poepeloere zat. “geweldige dagen.” herhaalt hij. Ook rookte Jeroen wel eens een jointje, gek om te horen toch? van een docent?