Een project succesvol afronden kan lastig zijn. Zeker als je, zoals ik in het eerste jaar van mijn opleiding, zonder enige ervaring met nieuwe uitdagende projecten aan de slag gaat. Zo heb ik projecten destijds geregeld te laat afgerond of zelfs moeten afblazen. Ondertussen zit ik in het laatste jaar van mijn opleiding en heb ik het één en ander geleerd betreft het uitvoeren van projecten. Voor deze blog heb ik dan ook een klein stappenplan gemaakt dat jouw erbij kan helpen je project wél direct te laten slagen.
1. Luister naar je klant
De start van een project begint bij een cruciaal onderdeel; je klant. De omgang met je klant is dan ook de belangrijkste en misschien wel de meest uitdagende fase, al het andere hangt er namelijk van af. Zorg er dan ook voor dat je altijd goed voorbereid bent en op tijd op je afspraken komt. Luister goed tijdens de briefing, stel vragen en maak aantekeningen. Hiermee geef je de klant het gevoel dat je hem of haar 100% van de aandacht en focus geeft die hij of zij verdiend. Tevens kun je uiteindelijk een waterdicht eindproduct neerzetten.
2. Stel een team samen
Bij een groot project kun je overwegen een samenwerking aan te gaan. Dit kan in het begin ongemakkelijk aanvoelen maar het heeft zeer zeker grote voordelen. Iedereen heeft namelijk zijn eigen passies en specialiteiten waardoor jij je alleen hoeft te focussen op die van jouw. Daarnaast kun je hierdoor uiteraard veel van elkaar leren.
Voor een samenwerking heb je logischerwijs meerdere mensen nodig. Begin dus met het samenstellen van een dynamisch team. Zorg ervoor dat je mensen uitkiest die betrokken en gemotiveerd zijn en houdt elkaar ten allen tijde verantwoordelijk voor resultaten.
3. Maak een goede planning
Wanneer je een team samengesteld hebt zorg je voor een uitgebreide planning. En deze tip klinkt misschien logisch maar toch gaan veel mensen hier de mist in. Vaak word er namelijk wel een soort van planning gemaakt maar word er niet gedacht aan hetgeen er mis kan lopen (en ergens zal het mislopen). Bedenk daarom naast het gewone; wie, wat wanneer ook alvast een oplossing voor de risico’s met ernstige impact die de grootste kans hebben werkelijk te gebeuren.
4. Uitvoering
Plannen is noodzakelijk en uiteindelijk toch maar het halve werk. Begin nadat je je planning hebt gemaakt dan ook direct met de uitvoering. Zorg ervoor dat je concept goed in elkaar steekt alvorens je het eindproduct gaat ontwikkelen en houdt tijdens elke fase van ontwerpen in je achterhoofd dat je een product ontwikkeld waar de klant om gevraagd heeft.
Wanneer je aan meerdere projecten in een periode werkt kan ik je aanraden je aandacht in blokken van drie tot vijf uur of halve dagen op één activiteit of project richten inplaats van elk uur van activiteit of project wisselen. Dit hielp mij er in ieder geval bij mijn productiviteit zo hoog mogelijk te houden.
5. Monitor en controleer
Tot slot kan het handig zijn om op ingeplande momenten kort te checken hoe het met het project staat. Heeft ieder gedaan (of als je alleen bent jij) wat hij of zij moest doen? Wat is ieders volgende actie? enz.
Dit was mijn korte stappenplan voor het afronden van een succesvol project. Ik hoop dat je er iets aan hebt. Als je nog vragen hebt of nog een goede tip voor mij hoor ik het graag.
Veel plezier bij je volgende project en tot de volgende
Madiecke