Als ik niet zo’n perfectionist was, zou mijn leven perfect zijn – OMDENKEN

Perfectionisme kan een uitstekende eigenschap zijn. Ongecontroleerd perfectionisme daarentegen kan niets anders als catastrofale gevolgen hebben. Helaas heb ik op de harde manier moeten leren dat je jezelf niet altijd tot het uiterste hoeft te pushen om iets te bereiken. Vaak is gewoon je best doen al meer dan genoeg. Maar ik begrijp als geen ander hoe moeilijk het kan zijn je perfectionisme in toom te houden. Daarom wil ik de 3 voornaamste lessen die ik geleerd heb met je delen delen in de hoop dat je er iets uit kunt halen dat jou hierbij helpt.

Tijd investeren in acceptatie

Ik val maar direct met de deur in huis… Perfectie is een illusie en het nastreven ervan kost je hoogstwaarschijnlijk veel tijd en energie. Voor mij was het ontevreden gevoel dat ik kreeg door mijn waanideeën over hoe het leven zou moeten zijn in ieder geval genoeg motivatie om mezelf voortdurend voorbij te rennen. Maar hoe hard ik ook rende, perfect werd mijn leven nooit. Daarom steek ik mijn tijd en energie tegenwoordig liever in het leren accepteren van het feit dat niet áltijd álles verloopt zoals ik wil.

Durf fouten te maken

Een wezenlijk onderdeel hiervan is in mijn ogen durven ervaren dat de wereld niet vergaat als je een fout maakt. Het is namelijk beter actie te blijven ondernemen om dan ‘fouten’ te maken waar je vermoedelijk veel van leert, dan dat je uit angst verantwoordelijkheden voor je uit begint te schuiven. Dit passieve gedrag gaf mij na verloop van tijd in ieder geval een dusdanig gevoel van falen dat ik geen andere uitweg meer zag dan het gebruik van verdovende middelen. Hiermee onderdrukte ik mijn gevoelens en gedachten en daar, kan ik je vertellen, bereik je op de lange termijn écht helemaal niets mee… Toen ik mijn fouten eenmaal anders ging benaderen merkte ik echter wel dat ik bijvoorbeeld anders met kritiek begon om te gaan. Inplaats van er mijn negatieve zelfbeeld mee te voeden zie ik het nu dan ook eerder als een kans mezelf persoonlijk te ontwikkelen. Mooi meegenomen is dat ik door de open houding die ik daardoor vaker aanneem fijne banden heb opgebouwd met mensen en me dus minder vaak eenzaam voel.

Geniet van de reis

Tot slot is vind ik het heel belangrijk dat je geniet van elke dag. En ik weet dat dat soms moeilijk kan zijn want ik gaf mezelf eertijds ook pas toestemming te genieten wanneer mijn recentste doel behaald was. Echter na ieder behaald doel stond er al weer een nieuw doel voor de deur en dat betekende dus dat ik maar minimaal genoot van mijn leven. Nu af en toe achterom kijken naar wat ik al bereikt heb, zorgt ervoor dat ik trotser en gelukkiger door het leven ga en dus meer geniet. Daarnaast probeer ik mezelf minder te vergelijken met anderen, door vergelijking word het lijstje van gebreken aan mezelf namelijk groter en dat wil ik juist voorkomen. Dit was het voor nu. Bedankt voor het lezen van mijn blog en ik hoop dat je er iets aan hebt gehad. Als je nog vragen hebt of je hebt nog een goede tip voor mij (ik sta er namelijk altijd voor open nieuwe dingen te leren) hoor ik het graag! Veel leer plezier en tot de volgende

 

Madiecke