Kamelenrace week #9 -Yongbloed

Voor de laatste opdracht van onze kamelenrace, hebben we Maan van Yongbloed op bezoek.
Maan wil het met onze studenten graag hebben over een serieus probleem. JONGR wordt wegbezuinigd.
Maar dat gaat Maan niet zonder slag of stoot laten gebeuren!

Al sinds 2003 geeft JONGR., ook wel bekend als de jongerenraad Maastricht, vorm aan de stem van jongeren tussen de 16 en 25 in Maastricht. Een onafhankelijke raadgever voor het College van Burgemeester en Wethouders, dat haar mening laat horen over allerlei stad- en jongeren gerelateerde onderwerpen. Dit doen ze, by all means necessary.

Om een beeld te scheppen licht Maan toe: Vorig jaar kreeg JONGR € 40.000, dit jaar was dit nog € 26.000. Volgend jaar gaat dit zo drastisch omlaag dat JONGR niet langer kan blijven bestaan. Zij krijgen dan enkel nog maar € 4.000. De gemeentelijke bezuinigingen zorgen ervoor dat de adviesraden, zoals JONGR, steeds minder budget krijgen om te functioneren

Toch willen zij positief vertrekken, maar niet zonder te doen waar zij voor staan: gehoord worden! Hiervoor hebben zij een plan nodig, en onze studenten denken mee.

Maan geeft aan dat een aantal dingen al zijn geregeld. Zo gaat de social media op slot. Er wordt af en toe, kort gecommuniceerd via instagram. Deze berichten gaan bijvoorbeeld over de kaping van RTV Maastricht. Zij worden ook wegbezuinigd, dit is voor JONGR de ultieme kans om zich gehoord te maken. Dan alleen nog de big bang die hier uitgezonden zal worden.

Maan is dan ook op zoek naar een grote stunt onder de naam: Proyect – Tell me why (En ja, dit is bewust gedaan. Don’t come for me.) De doelgroep betreft jongeren tussen 15 en 25 met een focus op de omgeving Maastricht.
De jongeren willen rebelleren, zijn micro-influencer of misschien zelfs hangjongeren. Maar zij willen allen hub stem binnen Maastricht niet verliezen.

Onze studenten bedachten hiervoor dan ook een plan.
Het ging over sponsen gedipt in rode waterverf die op een vriendelijke manier verwijzen naar de bakstenen die bij voorafgaande protesten voor kwamen. Er waren T-shirts die door de hele stad verdeeld moesten worden, gigantische stickers, festival concepten, video’s van jongeren uit Maastricht , postercampagnes en zelfs een guerrilla actie met een projectie op het Stadhuis. Hiermee sluiten de kamelen niet alleen de race af met een knaller maar geven ze Maan ook meer dan genoeg uitvoerbare ideeën voor zijn knaller.

Deze week pakt de Bende van Ellende de eerste plaats, gevold van Studio Koen op de tweede plaats en studio LUID had de derde plaats. Alles lag weer heel dicht bij elkaar en de keuze was weer moeilijk.

Daarmee sluiten we de kamelenrace af! Super gedaan allemaal!
Zie hier de werken die de studenten wilden delen.